Diastáza břišních svalů - u žen, mužů i dětí - jak vzniká a jak ji řešit

 

Diastáza břišních svalů, v počátečním stadiu nazývaná rozestup břišních svalů, vzniká nejčastěji fyziologicky v těhotenství a sama by se měla do 6 měsíců stáhnout. Pokud přetrvává i po 6 - 8 měsících od porodu a déle, považuje se za onemocnění, které již nese název Diastáza.🤔 Toto onemocnění se může, ale nemusí projevit navenek jako tzv. vyvalené břicho nebo je u štíhlejších sportovkyň vidět jako rozestup břišních svalů s mezerou mezi nimi v oblasti linea alba ( střední linie). Takto oslabené hluboké břišní svalstvo a nefunkční pánevní dno může způsobovat problémy s trávením, s močopohlavním systémem, pupeční kýlu, reflux, bolestivou menstruaci, inkontinenci, bolesti zad a hlavy a další problémy nejen estetické🙁

U novorozenců se vyskytuje rozestup břišních svalů fyziologicky a měl by zmizet do 3 měsíců věku. Pokud přetrvává déle, opět již mluvíme o diastáze, kterou je třeba řešit s oborníkem.

👉 Příčinu diastazy je třeba hledat při komplexním vyšetření celého těla, protože ji velmi často způsobuje špatné držení těla, skolioza, různé deformity páteře, vbočené kotníky, ploché nohy, špatné dýchací návyky, špatné pohybové stereotypy, nerovnováha mezi pravou a levou polovinou těla, přetížení bedrokyčlostehennich svalů (iliopsoas) a mnoho dalších odchylek, které zjišťuje fyzioterapeut 👈

Následně se toto onemocnění léčí pomocí komplexní terapie celého těla za použití různých technik, kterými odstranníme její příčiny a postupným posilováním hlubokého stabilizačního systému metodickou řadou od základní hluboké stabilizace ke složitějšímu zapojení celého těla. Je důležitý i nácvik zapojení středu těla při běžných každodenních činnostech. Diastaza se objevuje i u dětí a u mužů. Dnešní populace má daleko větší tendenci k diastaze kvůli obecné tendenci ke špatnému držení těla a dýchání už od útlého věku.Také velké procento diastazy po porodu je způsobeno příliš náročným a brzkým posilováním břišních svalů (prkna, sklapovačky apod.) , díky čemuž se svaly fixují v rozestupu. Podobně také diastáza vzniká u žen i mužů při nevhodném posilování břicha nebo po operaci v oblasti břišní stěny.




👉Z těchto výše popsaných důvodů je třeba diastázu jako onemocnění vždy řešit s odborníkem ( fyzioterapeutem ), který diastáze rozumí, udělá komplexní vyšetření celého těla a zjistí hlavní příčinu, proč diastaza přetrvává (po porodu) nebo proč se objevila ( u mužů a dětí). A následně na základě výsledků vyšetření stanoví léčbu. Proto také není vhodné cvičit na diastázu podle různých videí bez předchozí kontroly odborníka. Takové cvičení diastázu nevyléčí a naopak v některých těžších případech může i uškodit. Ale připomínám, že mluvím o diastáze přetrvávající déle než 6 - 8 měsíců po porodu nebo u mužů či dětí ve fázi, kdy už hovoříme o onemocnění.

Komentáře